Gerard Ramaekers en Ann Gummels

Samen bouwen aan een thuis voor jongeren met autisme

Jels Lubbers, 10 januari 2023

Wonen én dagbesteding: in een Papageno Huis voelen jongeren met autisme zich thuis. Ann Gummels, directeur van Stichting Papageno Fonds, kijkt uit naar een spannend en bijzonder jaar: “Er is nu één heel mooi huis in Laren. Zo mooi dat we een tweede huis bouwen in Lemmer dat in 2023 opent. We hebben stevige ambities: uiteindelijk hopen we jongeren in iedere provincie een fijne plek te bieden. Een behoorlijke uitdaging!” Professionals van Impact Matters bouwen samen met Ann aan de toekomst van Papageno.

Stichting Papageno Fonds zet zich in om kinderen en jongeren met autisme te ondersteunen in hun ontwikkeling. In een Papageno Huis worden zo’n 60 jongeren begeleid; sommige wonen er, anderen komen voor muziektherapie of dagbesteding. Ann: “We zijn altijd op zoek naar mogelijkheden. We sluiten aan bij de talenten van onze jongeren en creëren een veilige omgeving waarin ze deze talenten verder kunnen ontwikkelen.”

Midden in de samenleving

Ann: “Ons huis is in de afgelopen 25 jaar helemaal bij Laren gaan horen. Er is een restaurant waar onze jongeren in de keuken en de bediening werken. Daarnaast is er een concertzaal(tje) waar jongeren optreden en exposities worden gehouden. Deze zaal doet ook regelmatig dienst als vergaderlocatie. Jongeren die in ons restaurant werken, verzorgen dan de catering. En het hoogtepunt in het weekend? Het zondagochtendconcert. Studenten van het conservatorium treden op en onze jongeren ontvangen de gasten en serveren koffie en lunch. Op deze manieren helpen we hen om een plek te vinden in de maatschappij.”  

Een huis in een kerk

Het tweede huis wordt hopelijk net zo’n onderdeel van de lokale samenleving. Aan de locatie ligt het in ieder geval niet. Het huis wordt gebouwd op een bijzondere plek: in een voormalige kerk in Lemmer. Het gemeenschapscentrum was een onderdeel van de kerkgebouwen. We hopen heel erg dat wij deze sociale functie ook kunnen gaan vervullen. Niet alleen door de activiteiten die er kunnen plaatsvinden, maar ook doordat we met veel vrijwilligers gaan werken. Zij ondersteunen waar ze kunnen. Het huis is bijna klaar en gaat hopelijk in april open.”  

Van 1 naar 10

Stichting Papageno is op weg naar een zonnige toekomst. “We maken ons klaar voor een grote groei: van één huis naar landelijke dekking. Een ontzettend mooie ambitie die tegelijkertijd veel van ons vraagt. Eerder focusten we ons op de organisatie rondom één locatie, nu breidt die focus zich steeds verder uit. We bouwen op dit moment daarom aan een solide, professionele en duurzame organisatie.”

Hulptroepen in aantocht

Bij de opgaves die deze ambitie met zich meebrengt, kan de stichting de hulp van Impact Matters goed kan gebruiken. Ann’s meest prangende vraag: ondersteuning bij het op papier krijgen van de groeistrategie. “Ik was er al weken over aan het nadenken maar kreeg ‘m maar niet op papier. Samen met Gerard Ramaekers van Arlande blokte ik een dagdeel om te brainstormen en kritisch naar ideeën te kijken. Daarna maakte Gerard er een geheel van.” Naast het ontwerpen van een groeistrategie lagen er nog twee vraagstukken klaar. “Een collega van Gerard helpt bij het op orde brengen van de administratieve kant van onze organisatie en twee marketeers van Vattenfall ontwikkelen een marketingplan. Deze hulp was en is cruciaal.”

Van onschatbare waarde

“Ik kan niet genoeg benadrukken hoe waardevol samenwerken is. De professionals die mij ondersteunen en ondersteund hebben, zijn voor mij ongelofelijk belangrijk. Ze zijn een sparringpartner voor me, brengen een eigen expertise mee en werken met veel enthousiasme en toewijding aan een vraagstuk.” Ann raadt andere ideële organisaties van harte aan om een vraagstuk bij Impact Matters neer te leggen: “Het vraagt van jou een scherp vraagstuk en begeleiding, maar je krijgt er ontzettend veel voor terug. Samenwerken is voor mij van onschatbare waarde gebleken.”