Een leven lang leren, voor 100.000 leergierige senioren en onszelf
Eva Klein Brinke, 29 augustus 2022Stichting Oud Geleerd Jong Gedaan (OGJG) wil dat een leven lang leren voor iedereen in Nederland de norm is. Oprichters Enny van Arkel en Ilse Nieuwland zetten zich met hart en ziel in om hier een impactvolle bijdrage aan te leveren. Door studenten te ondersteunen bij het verzorgen van interactieve seniorencolleges. En met resultaat: landelijk volgden al meer dan 100.000 senioren deze colleges. Om deze ambities ook tijdens Ilse haar zwangerschapsverlof voort te zetten, ging Enny op zoek naar een tijdelijke sparringpartner. Impact Matters bracht Vroukje Boenk in beeld. Een perfecte match, zo bleek. Vroukje bracht een rugzak vol ervaring mee vanuit haar werk voor meerdere non-profit organisaties. Enny blikt terug op deze waardevolle samenwerking.
Van een verpleegtehuis tot een landelijk initiatief
Het begon allemaal, ongeveer acht jaar geleden, toen hartsvriendinnen Enny en Ilse samenwerkten in een verpleegtehuis. De dames praten na een lange werkdag vaak nog uren over hun werk in het Amsterdamse café De Ysbreker. Zo vertelt Enny: “Vrijwel íedere dag verbaasden we ons over het welzijn in de ouderenzorg. De bewoners die we spraken, waren op zoek naar meer uitdaging dan alleen breien of bingo. Én wij wilden die nieuwsgierigheid prikkelen”. Zo ontstond het idee om ouderen in contact te brengen met studenten. Door het geven van interactieve colleges. Met dit initiatief leren studenten niet alleen presentatievaardigheden bij, maar ook een zinvolle bijdrage leveren. Ook buiten de bibliotheken, buurtcentra, kerken en restaurants waar leergierige ouderen worden onderwezen, raakt OGJG steeds meer bekend: “Na onze aanwezigheid bij een televisie-uitzending van ‘Tijd voor MAX’ beseften we nóg meer de potentie. Mede door de ruim 1.600 landelijke aanvragen.” Het netwerk van studenten en zorgorganisaties groeide, waardoor de stichting nu met een grote poule aan studenten en 100 vaste samenwerkingspartners werkt.
Rugzak vol ervaring
Toen medeoprichter Ilse vier maanden met zwangerschapsverlof ging, zocht Enny een sparringpartner. De vorige keer dat Ilse met verlof ging, staat Enny nog scherp voor de geest: “De eerste lockdown werd aangekondigd. We bleven massaal thuis, waardoor de behoefte verschoof van live naar online colleges geven. Toen Ilse destijds terugkwam, waren er vier nieuwe projecten uit de grond gestampt.” Om de focus en balans te houden, koos Enny daarom dit keer voor een tijdelijke sparringpartner. Ze maakte bij Impact Matters haar behoefte aan iemand met het hart op de tong en met veel relevante werkervaring kenbaar. Henriette van Eeghen, oprichter van Impact Matters gaf daar de juiste invulling aan. Zo kwam Enny in contact met Vroukje, een dame met een rugzak vol ervaring. Met haar werk voor meerdere non-profit organisaties: “Dat Vroukje Raad van Toezicht lid is bij Stichting Resto VanHarte, voorzitter bij de Reade Foundation en Stichting AMC Foundation maar daarnaast ook nog zelfstandig adviseur strategie, fondsenwerving en marketing en communicatie is, werkt enorm prettig. Ze wist precies wat je van een RvT mag verwachten, wat er in de regelingen staat en hoe een functieprofiel eruit mag zien. Hierdoor kent ze het speelveld. Vroukje wil overal waar zij komt impact maken. Uit haar 100% inzet voor al deze organisaties, spreekt haar bevlogenheid.”
Spijkers met koppen slaan
Kordaat, energiek, toegankelijk en constructief. Al deze eigenschappen zijn terug te vinden in de aanpak van Vroukje als sparringpartner: “Ik wist meteen dat deze match me veel ging opleveren.” Dat Vroukje graag doorpakt, bleek al uit het eerste contact. Al tijdens het kennismakingsgesprek werden er spijkers met koppen geslagen: “Vroukje had zich goed ingelezen in waar we als stichting voor staan. In ons eerste gesprek was ze dan ook meer geïnteresseerd in wie ik was, wat mijn drijfveren waren en hoe ze daarin kon ondersteunen.” We maakten meteen vervolgafspraken, en ik mocht haar daarnaast altijd bellen: “Precies wat ik nodig had.” Daarnaast bracht Vroukje bewustwording over mogelijke blinde vlekken: “Ze dacht mee over mijn rechten als bestuurder. Ze kwam met 100 punten waar ik nog nooit over had nagedacht. En zette me aan het denken over hoe ik goed bestuursschap zie, hoe ik daar woorden aan geef en hoe ik daarin op één lijn blijf met Ilse.”
Impact voor de goede zaak
Toen Ilse terugkwam van haar zwangerschapsverlof ging Enny meteen met haar in gesprek om de adviezen, die tijdens vier maanden Vroukje waren opgehaald, te implementeren: “Zo zijn we opnieuw gaan kijken naar de invulling en rol van de Raad van Toezicht. Met de kennis van Vroukje wist ik beter wat ik mag verwachten.” Nu weet Enny, doordat Vroukje haar bewustwording bijbracht van haar stevigheid als bestuurder, nog beter hoe zij OGJG wil voortbewegen: “Net als we studenten leren de interactie tussen senioren die elkaar voor het eerst ontmoeten te stimuleren, werden wij door Vroukje gestimuleerd om het open gesprek met onszelf en de mensen binnen onze stichting aan te gaan.” Enny voegt daar vol trots, met een glinstering in haar ogen, aan toe: “Voor mij maakt het niet uit wat mensen hebben gestudeerd, welke ziekte ze hebben of wat hun afkomst is, het belangrijkste is dat we in gesprek blijven en van elkaar blijven leren. Dat we als maatschappij iedereen zien, horen én serieus nemen.”