Arlande helpt Stichting Weerklank te groeien als plek van herkenning - de bijzondere verhalen van mensen die stemmen horen

Door: Britt Hippert 23-5-2022

 


Stichting Weerklank geeft informatie en ondersteuning aan mensen die stemmen horen. Velen van hen hebben steun aan elkaars verhalen. De stichting bundelde daarom ervaringsverhalen in een boek. Hun wens was om deze verhalen ook digitaal te gebruiken. Via Impact Matters kreeg Stichting Weerklank hulp van twee professionals. Vivian Visser en Britt van Bruggen van management- en adviesbureau Arlande herschreven ervaringsverhalen en blikken terug op een bijzondere periode.

Vivian en Britt reageerden enthousiast op de vraag van Stichting Weerklank. Het was voor hen de eerste keer om via Impact Matters non-profit hulp te bieden aan een externe partij. Het redigeren van teksten en daarmee een inkijkje krijgen in iemands privéleven trok hen aan in deze specifieke opdracht. Vivian: “Dat je iemands verhaal mag lezen, is al heel bijzonder.” Vivians vriend werkt in de psychiatrie, wat het voor haar extra interessant maakt. Ook Britt heeft een persoonlijke link; ze werkte een tijdje in de zorg als psycholoog. Britt: “Vanuit die achtergrond vind ik deze opdracht erg interessant.” De opdracht verbindt twee van haar interesses: psychiatrie en teksten schrijven. Verder biedt de opdracht Vivian en Britt de kans om dingen te doen die ze niet in hun dagelijkse werk – dat bestaat uit managen en adviseren – tegenkomen. “Een stapje uit je comfortzone”, noemt Britt het.  

Geen taboe

Stichting Weerklank wil stemmen horen uit de taboesfeer halen. Laten zien dat je niet gek bent als je stemmen hoort. Het is een plek waar je kan zijn wie je bent en elkaar kunt ontmoeten. Vivian: “De stichting laat je ervaren dat je niet de enige bent.” Een van de doelstellingen van de stichting is om meer jongeren te bereiken. Vivian: “Met dat doel in ons achterhoofd hebben we de teksten ingekort en aangepast. Ze zijn nu goed leesbaar.” De stichting is blij met de herschreven teksten en gaat ze online gebruiken.

Indrukwekkende verhalen

Vivian en Britt redigeerden in totaal veertien ervaringsverhalen, variërend in lengte. Het waren interviews tussen hulpverleners en stemmenhoorders, waarin bijvoorbeeld werd gereflecteerd op vijftien jaar in de zorg. Daarmee bezig zijn, was niet niks, vertellen ze. Vivian: “Het waren vrij heftige verhalen. Maar het is ook heel bijzonder dat je zo’n inkijkje krijgt in iemands leven. Bijzonder om dat te mogen lezen.” Britt is het daarmee eens: “Ik vond het ook wel intiem, dat ik daar deelgenoot van mocht zijn. De verhalen gingen best wel de diepte in en toonden veel kwetsbaarheid.” Het werken aan de verhalen heeft voor beiden bevestigd dat je nooit weet wat er speelt bij iemand; wat er in iemands hoofd gebeurt. Britt: “Iedereen heeft een verhaal.” Vivian knikt: “Elk huisje heeft zijn kruisje.”

Voor herhaling vatbaar

Beiden kijken heel positief terug op deze opdracht. Ze vonden het niet alleen leuk om het redigeerwerk te doen, maar ook heel bijzonder om toegelaten te worden in iemands anders leven. Britt: “Dat intieme maakt je heel gemotiveerd om netjes en integer een verhaal neer te zetten.” Deze opdracht heeft ze ook enthousiast gemaakt over Impact Matters. Zo enthousiast dat ze graag nog een keer hun steentje zouden willen bijdragen. Vivian: “Het is een mooie manier om met jouw kennis bij te dragen aan een stichting of organisatie die het nodig heeft.”