“De uitdrukking ‘Niet lekker in je vel zitten’ is eigenlijk heel letterlijk” Jantine van ’t Klooster

Door: Mare Groen 19-5-2021

Jantine van ’t Klooster is directeur van het Huidfonds, een organisatie die zich inzet voor het voorkomen van huidaandoeningen, het verbeteren van de huidverzorging en acceptatie van de huid die ‘anders’ is.

Het Huidfonds heeft een omvangrijke doelgroep: 2 miljoen Nederlanders hebben huidklachten en 1,2 miljoen van deze mensen heeft chronische huidklachten. “Onze missie is dat er minder mensen met huidaandoeningen zijn en dat de mensen met een huidaandoening goed geholpen worden.” Zeven van de tien mensen met een huidaandoening rapporteren een ernstig verlies van kwaliteit van leven. Concreet betekent dit dat sommige mensen de hele dag jeuk en pijn hebben en er speelt ook veel sociale onzekerheid. “Het hebben van een gezonde huid lijkt misschien vanzelfsprekend, maar het is een heel groot goed,” vertelt Jantine. “De uitdrukking ‘niet lekker in je vel zitten’ is eigenlijk heel letterlijk.”

Samen met twee adviseurs van KWINK groep zijn Jantine en haar collega’s bezig om de strategie van het Huidfonds nog beter te laten aansluiten op impact. Ze gebruiken de Theory of Change om te kijken hoe de missie van het Huidfonds vertaald wordt in hun activiteiten, en hoe dit nog beter kan.

Impact Matters heeft beide partijen bij elkaar gebracht en het project in gang gezet. Jantine: “De samenwerking met Impact Matters is heel waardevol omdat je als goed doel nou eenmaal beperkte middelen hebt. Impact Matters slaat een brug tussen professionals en goede doelen waardoor wij als organisatie kunnen professionaliseren, zonder dat we daar de hoofdprijs voor betalen.

Het is heel erg leuk om samen te werken met goede professionals waarvan je ook merkt dat zij echt enthousiast zijn, dat is toch anders dan wanneer je iemand inhuurt. Het zorgt voor een bepaalde energie die heel leuk is.” Het project loopt nog, en zal voor de komende drie jaar de richting van het Huidfonds bepalen. In de tussentijd zullen Jantine en haar collega’s niet stil zitten: na dit project begint een nieuw project via Impact Matters. “We zijn een open en leergierige organisatie,” lacht Jantine.