Stichting Impact Matters

“Hoe werkt jouw energie?”

Joris de Haas (ABN AMRO) 24-5-2021 12:34

Thuiswerken heeft ons in de afgelopen coronamaanden meer dan ooit laten ervaren hoe belangrijk vitaliteit en een goede energiebalans zijn. Zowel voor ons persoonlijk als voor de organisatie. De nieuwe realiteit, nog steeds onzeker, vraagt om focus om jouw vitaliteit en innerlijke energiebalans vast te houden en te gebruiken om samen impactvol te kunnen werken. Ben jij je bewust van je energiebronnen?

 

Hoe is het vandaag met jouw energie?

Hoe is het met jou en jouw energie? Veel, weinig, negatief of positief? Check met onderstaand kwadrant hoe jij ervoor staat. Zo werkt het:
Als je een goede Performance wilt, dan is Recovery voortdurend nodig om deze energie te krijgen en te houden. Door ontspanning en rust kun je reflecteren en je opladen voor een alerte uitstraling en zelfverzekerde discussies. Als je niet voldoende energie uit Recovery put, dan kom je in Survival. Dan word je prikkelbaar. Soms ga je geforceerd werken en zit je er niet meer bovenop. Hoe herstel je dan de balans? Dan ga je terug naar Recovery om je weer innerlijk op te laden. Als dit lukt, dan kom je weer in Performance. Lukt dit herstel niet en lang niet, dan ga je van Survival naar Burnout. Dan voel je je uitgeput en depressief en heb je een hele lange Recovery nodig om te herstellen. Goede nachtrust, ontspanning, vriendschap, beweging, vrije tijd en ervan overtuigd zijn dat wat je doet er voor jou toe doet, staan aan de basis van een succesvolle en energieke werkdag.

Merk je dat je niet in Performance zit, misschien prikkelbaar bent, je niet goed kunt concentreren of moe bent? Dan kan het helpen om je bewust te zijn van onderstaande verschillende soorten energie om te onderzoeken waar bij jou energie wegvloeit en welke Recovery jij nodig hebt.

Gebruik jouw vier innerlijke energiebronnen

  1. Fysieke energie gaat over de kwantiteit van de energie die je voelt.

We hebben allemaal behoefte aan goede voeding, bewegen, slaap en ontspanning. Dit vormt een wezenlijk onderdeel van een sterke fysieke basis om ‘op’ te bouwen en andere energiebronnen te voeden.

  1. (Sociaal) emotionele energie bepaalt de kwaliteit van jouw energie.

De meeste mensen presteren het best wanneer ze zich emotioneel sterk en sociaal verbonden voelen (met familie, vrienden, collega’s). Emotionele kracht en balans bereik je door je bewust te zijn wie en wat jou positieve energie geeft of energie kost.

  1. Mentale energie zegt iets over hoe goed je jouw energie kan focussen.

Met sterke fysieke en emotionele energie is het makkelijker om jouw mentale energiebron te laden (en andersom natuurlijk). Daardoor denk en handel je duidelijker en logischer, kun je omgaan met afleidingen en verstoringen en hou je een sterke focus.

  1. Sense of Purpose is de centrale factor die de kracht en impact van jouw energie weergeeft.

Deze energie gaat over wat ‘echt’ van belang is voor jou, over jouw waarden, over jouw echte ‘ik’, over de plek die je inneemt en de rol die je speelt.

Reageer